Carolien Gebbink-Wessels is samen met haar zus Brigit mantelzorger voor hun broer Hennie Wessels. Ze deelt graag wat De Dorpskamer in Lichtenvoorde voor ze betekend heeft in de afgelopen jaren.

“Hennie woonde naast onze moeder en toen zij wegviel hebben m’n zus en ik ons bekommerd om Hennie. Hij heeft 12  jaar geleden een herseninfarct gehad en ondanks dat hij zich doorgaans goed redt, is z’n wereld wel kleiner geworden sindsdien. We wilden hem graag onder de mensen brengen.”

De Dorpskamer in Lichtenvoorde

“We werden via het Sociaal Team getipt over de Dorpskamer en ik was direct gecharmeerd van het idee. De Dorpskamer doet net iets meer dan andere inloopvoorzieningen. Het is vrijblijvend, maar mensen worden wel echt geprikkeld om iets te gaan doen wat past bij hun talenten. Zo doet Hennie nu licht arbeidsmatig werk en hij geniet daar echt van. Samen met een aantal mannen gezellig kletsen en ergens iets aan bijdragen. En waar hij in het begin nog weleens opgehaald of gebracht werd, redt hij zichzelf nu ook met de ZOOV Taxi en de Electrocar. Dat maakt hem weer een stuk zelfstandiger.”

drie mensen voor een gebouw
Op de foto staan Carolien (links) met Hennie (midden) en Brigit (rechts) 

Ontdekken van talenten en koppelen aan activiteiten

“Omdat het Hennie zo goed beviel, tipte ik m’n andere broer, Clemens, en schoonzus, Ingrid, ook. Wat ik zie, is dat wanneer je zelf niet (meer) werkt, en je omgeving is wel druk, de familie dan niet altijd meer aan de verwachtingen kan voldoen. Dan is het fijn om weer je eigen doel op een dag te hebben. Zo is m’n schoonzus nu de ‘koffie-barones’ van De Stadskamer en van Vincentius in Groenlo en daar bloeit ze echt van op. Waar de Stadskamer goed in is, is het ontdekken van de talenten van mensen en ze te koppelen aan passende activiteiten of andere mensen. Ik kan wel zeggen dat ze alle drie meer waarde hebben gekregen in hun leven sinds ze naar De Dorps-/Stadskamer gaan. Ze doen iets wat bij ze past, ontmoeten nieuwe mensen, worden geprikkeld en zijn ergens onderdeel van.”

We doen het samen!

“Dat onderdeel zijn van iets, merkte ik bijvoorbeeld ook toen Hennie in het ziekenhuis kwam te liggen. De Dorpskamer hield contact en stuurde ook een kaartje. Dat emotioneerde hem. Het contact verloopt sowieso altijd makkelijk via de app of een belletje. En wat ik prettig vind, is dat ik nu ook professionals heb om dingen mee te overleggen, bijvoorbeeld over welke hulp Hennie nodig heeft. Zo blijft de zorg telkens passend en hoeven we dat niet allemaal zelf uit te zoeken. Je hoeft het als mantelzorger dus niet allemaal alleen te doen. Als mensen geïsoleerd raken wordt het er simpelweg niet leuker op. Niet voor de mensen zelf en ook niet voor de familie. Je wilt dat je familie zich goed voelt, maar bent zelf niet altijd in staat alles voor ze te betekenen. Daarom ben ik zo blij met De Dorpskamer. We doen het nu samen!”

Meer informatie

  • De Dorpskamer (bij Sociaal Cultureel Centrum Den Diek), Dijkstraat 30, Lichtenvoorde
  • De Stadskamer (in het Vincentiushuis) Ruurloseweg 13B, Groenlo

Mantelzorgondersteuning via het Sociaal Team

Wanneer je te maken hebt met langdurige of intensieve zorg voor een partner, kind, ouder of andere naaste, komt er veel op je pad. Misschien herken je jezelf niet in de term mantelzorger. De zorg of hulp die je geeft, is vaak een vanzelfsprekend iets. Belangrijk is dat je het zelf kunt volhouden. En dat is niet altijd even makkelijk. Praktische informatie, advies, hulp of emotionele steun kunnen dan heel welkom zijn.

Via het Sociaal Team zijn er verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Mantelzorgconsulent Ingrid te Winkel kan u daarover meer vertellen.