Opgroeien met zorg

Eén op de vier kinderen en jongeren in Nederland groeit op met een zorgsituatie thuis. Hierdoor hebben zij ook te maken met mantelzorg.

Jonge mantelzorgers: wie zijn dat?

Is één van jouw ouders ernstig ziek, heb je een broer(tje) of zus(je) die veel extra zorg of aandacht vraagt vanwege een beperking? Is er bij jou thuis iemand langdurig depressief, in de war of verslaafd? Maak je je daarover regelmatig zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of moet je veel rekening houden met degene die ziek is? En ben je 24 jaar of jonger? Dan ben je een jonge mantelzorger.

Wat kan steun geven?

Soms kan het prettig zijn als je ergens je verhaal kwijt kunt. Of is het fijn om andere jongeren te spreken, die in een zelfde situatie zitten een heel goed snappen hoe het bij jou thuis gaat. Hieronder staat wat mogelijk is in Oost Gelre en waar je meer informatie kan vinden.

twee jongeren
Foto: MantelzorgNL

Wat kan de mantelzorgconsulent voor je betekenen?

Je kunt contact opnemen met de jonge mantelzorgconsulent van het Sociaal Team: Matthijs Groot Nibbelink.

 • Je kunt je verhaal bij hem kwijt;
 • Je kunt hem vragen stellen, hij kan je informeren en met je meedenken;
 • Je kunt via hem in contact komen met andere jonge mantelzorgers;
 • Hij kan je informeren over activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers.

De mantelzorgconsulent heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat hij jouw verhaal niet met anderen mag delen. Je kunt hem rechtstreeks bellen, whatsappen of mailen via (06) 53 40 46 25 of m.grootnibbelink@oostgelre.nl.

Activiteiten voor jonge mantelzorgers

De gemeente Oost Gelre organiseert voor kinderen en jongeren verschillende activiteiten. Van actief bezig zijn tot je creatief uitleven, buiten en binnen, op verschillende momenten in het jaar. Meedoen is gratis. Je kunt iets leuks doen en tegelijkertijd andere kinderen of jongeren ontmoeten die thuis ook met een zorgsituatie thuis te maken hebben. Dat kan steun geven. Wil je op de hoogte blijven van deze activiteiten? Stuur dan een mail naar mantelzorg@oostgelre.nl.

Informatie op scholen

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat het voor kinderen en jongeren betekent om op te groeien met een zorgsituatie thuis. Bijvoorbeeld de leraren op school, maar ook medeleerlingen. Daarom zorgen we voor informatie op scholen, bijvoorbeeld door een speciale les en via tips voor leraren. Of we organiseren een theatervoorstelling voor klassen op school.

Ervaringen van andere jonge mantelzorgers

"Ik wist niet eens dat ik een mantelzorger was."
Wil je lezen hoe het voor andere jongeren is om hun situatie thuis te moeten combineren met school? En daarbij proberen leuke dingen te blijven doen? Of hoe het is als je er met anderen over kunt praten? *Foto: MantelzorgNL
Bekijk de website met ervaringsverhalen

Waardering voor jonge mantelzorgers

Gemeente Oost Gelre vindt het belangrijk dat jonge mantelzorgers van ondersteuning gebruik kunnen maken. En dat er aandacht is voor hen. Daarbij hoort ook een blijk van waardering voor jonge mantelzorgers. Zij komen daarom ook in aanmerking voor de jaarlijkse mantelzorgwaardering. Dit is ieder jaar rond de ‘Dag van de mantelzorg’ op 10 november. Jonge mantelzorgers die al staan ingeschreven bij de gemeente, ontvangen hierover automatisch bericht in oktober.

Hoe kom ik aanmerking

Aanmelding als jonge mantelzorger kan het gehele jaar door via het Sociaal Team. In het najaar ontvang je dan automatisch bericht over de mantelzorgwaardering.

Je kan één waardering per jaar ontvangen. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

 • je bent 8 jaar of ouder en jonger dan 25 jaar;
 • degene voor wie je mantelzorger bent, woont in de gemeente Oost Gelre;
 • je hebt te maken met een langdurige zorgsituatie van je broer(je), zus(je), ouder(s), of andere naaste in je familie.

Tips voor jonge mantelzorgers

Misschien vind je de situatie bij jou thuis heel vanzelfsprekend. En ben je er aan gewend geraakt. Maar soms kan het ook te veel worden. Of merk je dat er veranderingen zijn geweest, waardoor je het lastiger of zwaarder gaat vinden. Onderstaande tips kunnen je wellicht helpen.

 

 • Ook al kan het soms lastig zijn, probeer met iemand te praten. Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.

 • Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent, of niet goed hebt kunnen leren voor een toets.

 • Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan bijvoorbeeld hulp via de mantelzorgconsulent.

 • Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk!

 • Is iets niet duidelijk over de ziekte of de gevolgen daarvan? Zorg dat je bij iemand vragen daarover kunt stellen. De mantelzorgconsulent, je huisarts of iemand het Ondersteuningsteam Jeugd kan je zo nodig helpen daarbij. De antwoorden kunnen je misschien wat geruststellen of meer duidelijkheid geven.

 • Deel je verhaal! Niet iedereen weet genoeg over mantelzorg. Door je verhaal te delen help je ook andere jongeren die een ziek familielid hebben.

Tips voor volwassenen

Jonge mantelzorgers helpen thuis meer dan gebruikelijk is voor hun leeftijd. Ze voelen zich verantwoordelijk en nemen vaker ouderlijke taken over. Voor hen is zorgen vanzelfsprekend. Vaak gaat het goed, maar het kan op een gegeven moment ook te zwaar worden, bijvoorbeeld in combinatie met school en hobby’s. Als volwassene is het daarom belangrijk om risico’s en signalen van mogelijke overbelasting te kennen. Een aantal signalen die kunnen wijzen op (mogelijke overbelasting van) jonge mantelzorgers zijn:

 • Vermoeidheid
 • Stil en teruggetrokken
 • Druk en agressief
 • Gespannen
 • Concentratieproblemen
 • Vaak te laat of afwezig

Ga in gesprek met de jongere en vraag of hij/zij steun kan gebruiken. Maak het bespreekbaar, net als andere dagelijkse onderwerpen. Daarmee (h)erken je de situatie en zorg je ervoor dat kinderen en jongeren niet alleen blijven met hun zorgen, dat ze zich gezien voelen én dat de stap om hulp te vragen kleiner wordt. Dat is belangrijk, want zo kun je overbelasting en bijvoorbeeld psychische klachten of schooluitval voorkomen. In overleg met de jongere is het goed om ook de omgeving erbij te betrekken, zoals ouders, de mentor of andere hulpverleners. Ook kun je contact opnemen met één van onze mantelzorgconsulenten.

Ondersteuningsteam ook voor jonge mantelzorgers

Het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek is er voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders of verzorgers. Iedereen die woont in de gemeente Aalten, Oost Gelre of Winterswijk kan er terecht. Een medewerker van het Ondersteuningsteam kan met je meedenken. Als je problemen thuis hebt, weten zij wat in jouw situatie misschien kan helpen. Ze weten wat het is om op te groeien in een gezinssituatie waarbij iemand extra zorg nodig heeft. Neem gerust contact met ze op.

Het Ondersteuningsteam is bereikbaar op 085 124 7077 of via info@ondersteuningsteamoa.nl.

Handige website's

Stichting JMZ Pro
Hier vind je verhalen van andere jongeren, tips over omgaan met zorgen, info over wat er bij jou thuis speelt en een agenda gevuld met gezellige activiteiten waar je even kunt ontspannen en andere jonge mantelzorgers kunt ontmoeten.

Handige links stichting JMZ Pro
Hier vind je handige linkjes met interessante en betrouwbare informatie, speciaal voor jonge mantelzorgers.

*Foto in header: MantelzorgNL