Opgroeien met zorg
Eén op de vier kinderen en jongeren in Nederland groeit op met een zorgsituatie thuis. Hierdoor hebben zij ook te maken met mantelzorg.
Jonge mantelzorgers: wie zijn dat?
Is één van jouw ouders ernstig ziek, heb je een broer(tje) of zus(je) die veel extra zorg of aandacht vraagt vanwege een beperking? Is er bij jou thuis iemand langdurig depressief, in de war of verslaafd? Maak je je daarover regelmatig zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of moet je veel rekening houden met degene die ziek is? En ben je 24 jaar of jonger? Dan ben je een jonge mantelzorger.
Wat kan steun geven?
Soms kan het prettig zijn als je ergens je verhaal kwijt kunt. Of is het fijn om andere jongeren te spreken, die in een zelfde situatie zitten een heel goed snappen hoe het bij jou thuis gaat. Hieronder staat wat mogelijk is in Oost Gelre en waar je meer informatie kan vinden.

Wat kan de mantelzorgconsulent voor je betekenen?
Je kunt contact opnemen met de mantelzorgconsulent van het Sociaal Team: Ingrid te Winkel.
- Je kunt je verhaal bij haar kwijt;
- Je kunt haar vragen stellen, ze kan je informeren en met je meedenken;
- Je kunt via haar in contact komen met andere jonge mantelzorgers;
- Zij kan je informeren over activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers.
De mantelzorgconsulent heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat ze jouw verhaal niet met anderen mag delen. Je kunt haar rechtstreeks bellen, whatsappen of mailen via (06) 10 97 81 81 of i.tewinkel@oostgelre.nl.
Activiteiten voor jonge mantelzorgers
De gemeente Oost Gelre organiseert voor kinderen en jongeren verschillende activiteiten. Van actief bezig zijn tot je creatief uitleven, buiten en binnen, op verschillende momenten in het jaar. Meedoen is gratis. Je kunt iets leuks doen en tegelijkertijd andere kinderen of jongeren ontmoeten die thuis ook met een zorgsituatie thuis te maken hebben. Dat kan steun geven. Wil je op de hoogte blijven van deze activiteiten? Stuur dan een mail naar mantelzorg@oostgelre.nl.
Informatie op scholen
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat het voor kinderen en jongeren betekent om op te groeien met een zorgsituatie thuis. Bijvoorbeeld de leraren op school, maar ook medeleerlingen. Daarom zorgen we voor informatie op scholen, bijvoorbeeld door een speciale les en via tips voor leraren. Of we organiseren een theatervoorstelling voor klassen op school.
Waardering voor jonge mantelzorgers
Gemeente Oost Gelre vindt het belangrijk dat jonge mantelzorgers van ondersteuning gebruik kunnen maken. En dat er aandacht is voor hen is. Daarbij hoort ook een blijk van waardering voor jonge mantelzorgers. Zij komen daarom ook in aanmerking voor de jaarlijkse mantelzorgwaardering. Dit is ieder jaar rond de ‘Dag van de mantelzorg’ op 10 november. Jonge mantelzorgers die al staan ingeschreven bij de gemeente, ontvangen hierover automatisch bericht in oktober.
Hoe kom ik aanmerking
Aanmelding als jonge mantelzorger kan het gehele jaar door via het Sociaal Team. In het najaar ontvang je dan automatisch bericht over de mantelzorgwaardering.
Je kan één waardering per jaar ontvangen. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:
- je bent 8 jaar of ouder en jonger dan 25 jaar;
- degene voor wie je mantelzorger bent, woont in de gemeente Oost Gelre;
- je hebt te maken met een langdurige zorgsituatie van je broer(je), zus(je), ouder(s), of andere naaste in je familie.
Tips voor jonge mantelzorgers
Misschien vind je de situatie bij jou thuis heel vanzelfsprekend. En ben je er aan gewend geraakt. Maar soms kan het ook te veel worden. Of merk je dat er veranderingen zijn geweest, waardoor je het lastiger of zwaarder gaat vinden. Onderstaande tips kunnen je wellicht helpen.
-
1. Deel je zorg
Ook al kan het soms lastig zijn, probeer met iemand te praten. Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.
-
2. Bespreek het op school
Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent, of niet goed hebt kunnen leren voor een toets.
-
3. Geef aan wanneer het te veel is
Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan bijvoorbeeld hulp via de mantelzorgconsulent.
-
4. Blijf leuke dingen doen
Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk!
-
5. Zoek informatie
Is iets niet duidelijk over de ziekte of de gevolgen daarvan? Zorg dat je bij iemand vragen daarover kunt stellen. De mantelzorgconsulent, je huisarts of iemand het Ondersteuningsteam Jeugd kan je zo nodig helpen daarbij. De antwoorden kunnen je misschien wat geruststellen of meer duidelijkheid geven.
-
6. Help mee!
Deel je verhaal! Niet iedereen weet genoeg over mantelzorg. Door je verhaal te delen help je ook andere jongeren die een ziek familielid hebben.
Ondersteuningsteam ook voor jonge mantelzorgers
Het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek is er voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders of verzorgers. Iedereen die woont in de gemeente Aalten, Oost Gelre of Winterswijk kan er terecht. Een medewerker van het Ondersteuningsteam kan met je meedenken. Als je problemen thuis hebt, weten zij wat in jouw situatie misschien kan helpen. Ze weten wat het is om op te groeien in een gezinssituatie waarbij iemand extra zorg nodig heeft. Neem gerust contact met ze op.
Het Ondersteuningsteam is bereikbaar op (088) 8118 118 of via info@ondersteuningsteamoa.nl.
Handige website's
Stichting JMZ Pro
Hier vind je verhalen van andere jongeren, tips over omgaan met zorgen, info over wat er bij jou thuis speelt en een agenda gevuld met gezellige activiteiten waar je even kunt ontspannen en andere jonge mantelzorgers kunt ontmoeten.
Handige links stichting JMZ Pro
Hier vind je handige linkjes met interessante en betrouwbare informatie, speciaal voor jonge mantelzorgers.
*Foto in header: MantelzorgNL