Mantelzorgwaardering door gemeente

Zorg jij intensief voor een naaste die langdurig ziek is of een beperking heeft? Of bied je al langere tijd ondersteuning aan iemand die niet alles meer zelf kan? Dan ben jij mantelzorger. Die (extra) zorg voor je ouder, kind, vriend, buurvrouw, of andere naaste vind je misschien vanzelfsprekend. Of doe je met liefde. Maar deze mantelzorg is tegelijkertijd van groot belang voor de maatschappij. De gemeente Oost Gelre vindt het daarom belangrijk om haar waardering te tonen aan mantelzorgers. Dit gebeurt rond de jaarlijkse ‘Dag van de Mantelzorg’. Mantelzorgers die bij de gemeente staan ingeschreven, ontvangen hier vanzelf bericht over in oktober.

Wanneer kom je in aanmerking voor mantelzorgwaardering?

  • Je biedt de mantelzorg al langer dan 3 maanden;
  • Je biedt zorg en ondersteuning gedurende tenminste 8 uur per week of meer;
  • Je krijgt niet betaald voor deze uren (bijvoorbeeld via een persoonsgebonden budget (PGB);
  • Degene aan wie je mantelzorg biedt, woont in de gemeente Oost Gelre

Hoe kan ik mij aanmelden?

Aanmelding voor de jaarlijkse mantelzorgwaardering in november kan via de link naar het digitale aanmeldformulier onderaan deze pagina. Dit kan gedurende het hele jaar.

Om de aanmeldingen voor de mantelzorgwaardering in 2023 tijdig te kunnen verwerken, ontvangen we deze graag vóór 17 oktober 2023.

Aanmeldingen die daarna binnenkomen, ontvangen de mantelzorgwaardering rond de Dag van de Mantelzorg in 2024.

Iemand anders aanmelden?

Als je zelf mantelzorg van iemand ontvangt, dan kun je deze persoon ook aanmelden voor de mantelzorgwaardering. Dat kan ook via de link onderaan deze pagina naar het digitale formulier.

Let op: je kan niet iemand ‘als verrassing’ aanmelden. Het is belangrijk dat degene die jij aanmeldt, ermee heeft ingestemd dat je diens gegevens aan de gemeente doorgeeft.

Maximaal 1 mantelzorger per zorgvrager

De mantelzorgwaardering kan voor maximaal 1 mantelzorger per zorgvrager worden aangevraagd. Wanneer er sprake is van meerdere broertjes of zusjes ouder dan 8 jaar, ontvangen zij wel allemaal de mantelzorgwaardering. Bekijk ook de pagina voor jonge mantelzorgers voor meer informatie over waardering voor jonge mantelzorgers.

Bij het aanvraagformulier wordt gevraagd om in te loggen via je DigiD. Hierdoor hoef je minder gegevens zelf in te vullen. Als je geen DigiD hebt, dan kun je je via dit formulier aanmelden zonder DigiD.