Zelfstandig thuis blijven wonen

Als u zelfstandig wilt blijven wonen is het belangrijk dat u goed nadenkt over uw woonomgeving. De kans op vallen moet zo klein mogelijk zijn en de woning moet toegankelijk zijn voor hulpmiddelen. Met de juiste aanpassingen en technieken wordt uw huis veiliger en kunt u er fijn zelfstandig blijven wonen.

Levensloopbestendige woning

Een levensloopbestendige woning houdt in dat de woning geschikt is voor alle leeftijden. In een levensloopbestendige woning kunt u langer veilig en zelfstandig blijven wonen. Twijfelt u of uw woning geschikt is? U kunt een gratis bezoek aanvragen van een vrijwillige woonconsulent die uw eigen woning of huurwoning bekijkt. Daarna ontvangt u een advies over wat u kunt aanpassen. Neem hiervoor contact op met de ouderenadviseur of het Sociaal Team.

Lening om uw woning aan te passen

De Toekomstbestendig Wonen Lening is een lening voor woningeigenaren die hun woning willen aanpassen, zodat deze toekomstbestendig wordt. U kunt deze lening aanvragen bij de gemeente.

Subsidie voor woningaanpassingen

Er is subsidie beschikbaar voor het opplussen van uw eigen woning of huurwoning. De subsidie bedraagt 1/3 van de kosten met een maximum van € 750,-. U kunt hiervoor contact opnemen met de ouderenadviseur. Zij plant een afspraak in met een woonconsulent.

Verhuizen kan een goede optie zijn

Zelfstandig thuis blijven wonen wil niet zeggen dat u in uw eigen huis moet blijven wonen. Soms kan het een goede optie zijn om te verhuizen naar een woning die al geschikt is gemaakt voor ouderen. Kijk hiervoor op de website van Prowonen of De Woonplaats of informeer bij een makelaar.

 

Hier kunt u ook terecht

Hulpmiddelenwijzer van Vilans 
Informatie  over technische hulpmiddelen om langer en veiliger thuis te blijven wonen.