Mantelzorgvrijwilliger

Als mantelzorger is het belangrijk om de gewone dagelijkse dingen te kunnen blijven doen. Bij een vriend(in) op bezoek gaan, sporten, naar het wekelijkse koor; allemaal momenten waarop u even de zorg los kunt laten en kunt ontspannen. Zo houdt u de zorg wat gemakkelijker vol en blijft u ook anderen ontmoeten. Het is niet altijd makkelijk of mogelijk om de degene waarvoor u zorgt alleen te laten. De inzet van een vrijwilliger kan dan een oplossing bieden.

Wat doet een hulp bij mantelzorgvrijwilliger?

De vrijwilliger houdt degene waarvoor u zorgt gezelschap. De vrijwilliger overlegt met u en uw naaste welke activiteit(en) prettig zijn. Bijvoorbeeld samen een wandeling maken, een kop koffie drinken of samen een boodschap doen. Of gewoon wat aanspraak en gezelligheid in combinatie met een spelletje doen. De vrijwilliger voert geen verpleegkundige of huishoudelijke taken uit.

Hulp van een vrijwilliger inschakelen?

Neem dan contact op met het Sociaal Team. De mantelzorgconsulent maakt een afspraak met u en een vrijwillige coördinator voor een gesprek over uw wensen en behoeften en die van u naaste. Vervolgens gaat de coördinator op zoek naar een vrijwilliger die bij uw naaste past.

Goed opgeleide vrijwilligers

De vrijwilligers zijn goed voorbereid op hun taak. Ze volgen themabijeenkomsten en een cursus. Ze worden ondersteund en begeleid door de vrijwillige coördinatoren en iemand van het Sociaal Team. Ook hebben ze een Verklaring Omtrent Gedrag afgegeven bij de gemeente.