Jongeren en omgaan geld

Omgaan met geld is voor veel jongeren lastig. Lange tijd hebben je ouders alles voor je betaald. Maar op een gegeven moment krijg je zak- en kleedgeld of studiefinanciering waarvan je moet zien rond te komen. Hoe doe je dat allemaal? Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel uitgeeft?

Uit huis

Als je thuis woont heb je misschien niet zoveel uitgaven. Je geld gaat op aan kleding, uitgaan, mobiele telefoon, een scooter, en misschien kostgeld. Zodra je uit huis gaat, nemen je uitgaven toe. Je hebt geld nodig voor de huur, inrichting van je kamer of huis, boodschappen en zorgverzekering.

Veranderingen op het gebied van geld als je 18 jaar wordt

  • Je moet op je 18e zelf een zorgverzekering afsluiten.
  • Je hebt een bankrekening nodig waarop je loon of studiefinanciering gestort kan worden.
  • Als je zelfstandig woont moet je zorgen dat je de huur op tijd betaalt. Denk ook aan andere vaste uitgaven (energierekening, verzekeringen enzovoort). Reserveer geld voor onverwachte uitgaven.
  • Heb je een (bij)baan? Dan moet je belastingaangifte doen.

Schuldhulpmaatje Jong van start

Stichting Schuldhulp Op Maat heeft ook 5 schuldhulpmaatjes, specifiek voor jongeren. “Jongeren moet je anders benaderen dan volwassenen. Het puberbrein zit anders in elkaar. Zij overzien vaak de problemen niet en denken te vaak ‘het zal wel loslopen’. Door heel motiverend met deze jongeren om te gaan, proberen we ze ‘binnenboord’ te houden.”

Ondersteuning door Sociaal Team

Wil je graag dat er iemand met je meedenkt en je ondersteunt? Neem dan gerust contact op met het Sociaal Team. Wij denken graag met je mee!

Hier kun je ook terecht

DUO
Begin jij aan een nieuwe opleiding? Er zijn verschillende mogelijkheden om die te financieren. DUO helpt je op weg.

Nibud
Het Nibud geeft voorlichting aan jongeren over omgaan met geld. Op de website van het NIBUD is een themapagina gewijd aan meerderjarig worden en financiën.

Belastingdienst
Heb je een (bij)baan? Dan moet je belastingaangifte doen. Maar vaak krijg je geld terug.

Scholieren.nibud.nl
Tips hoe je verstandig met je geld om kunt gaan. Zo zorg je ervoor dat je niet in de schulden raakt. Ook vind je er informatie over wat je kunt doen als je wel schulden hebt.