Het huishouden kan een hele opgave zijn voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Ook voor mensen die al op leeftijd zijn kan het steeds moeilijker worden om zelf het huishouden te doen. Maar iedereen moet kunnen wonen in een schoon en leefbaar huis. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk.

Thuiszorgwinkel

Bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt kunt u hulpmiddelen kopen die het huishouden makkelijker maken. Bijvoorbeeld schoonmaakspullen met een lange steel of schoonmaakspullen met speciale grepen.

Lukt het niet meer om het huishouden zelf te doen?

Het kan ook zijn dat het huishouden te zwaar voor u wordt. Hebt u bijvoorbeeld een beperking en kan uw partner ook het huishouden niet doen, dan hebt u hulp nodig. Een eerste stap kan dan zijn om iemand in uw omgeving te vragen om u te helpen in het huishouden. Bijvoorbeeld een familielid, een buur of een kennis. Of misschien zijn er vrijwilligers die u kunnen helpen. U kunt ook (tegen betaling) een particuliere schoonmaakdienst inschakelen.

Sociaal Team

Is er geen andere oplossing voor u? Dan kan de gemeente huishoudelijke hulp voor u regelen. Neem hiervoor contact op met het Sociaal Team. Zij kijken samen met u wat er precies nodig is. U kunt iemand meenemen naar dit gesprek om u te ondersteunen. Dit kan ook een onafhankelijke cliëntondersteuner zijn.