Velen van ons kennen Frans Miggelbrink als prominente Achterhoeker, dagvoorzitter, columnist of oudejaarsconferencier. Zijn oude buurt in Ulft kent Frans ook als sociaal bewogen persoon, die er nog bijna iedere dag in zijn tuin komt schoffelen. “Ik kom nog regelmatig met een doosje eieren bij buurvrouw Agnes die eigenlijk geen buuf meer is, omdat ik nu - op 4 minuten fietsen - in Terborg woon. Maar mijn tuin met kipjes in Ulft heb ik nog steeds en voelt als thuis. Buurvrouw Agnes is diep in de 80, maar samen met haar oudere zus redt ze zich nog prima.”

Omzien naar elkaar als tweede natuur

“Voor mij is naar elkaar omzien een stille kracht die ons laat voelen dat we niet alleen zijn. Dat we altijd een hand kunnen reiken of erom kunnen vragen, wanneer dat nodig is. Daardoor voel je je veilig en prettig. Omdat je weet dat je bij een groep mensen hoort waar je altijd op kunt rekenen. Dat lijkt op ons bekende Achterhoekse naoberschap, maar is toch anders. Bij naoberschap help je elkaar met het idee: jij doet iets voor mij, dan doe ik iets voor jou.”

Frans vervolgt: “Maar voor ‘omzien naar elkaar’ houdt niemand een boekhouding bij. Dat is een praatje maken in de winkel of het opsteken van je hand als je voorbij fietst. Iets dat gelukkig veel Achterhoekers als sociale dieren uit hun opvoeding hebben meegekregen. Een tweede natuur die we mogen koesteren en met mekare springleavend mot holl’n.”

Samen bouwen aan een zorgzame toekomst
Wat betekent ‘omzien naar elkaar’ voor jou? Wat kun jij vandaag nog doen om een verschil te maken voor een ander? Praat vandaag alvast over morgen en bouw samen aan een toekomst waarin we elkaar helpen. Meer weten? Kijk op de website Achterhoekbank.