Wat doe je als je vrouw om de paar jaar een aantal weken in het ziekenhuis ligt? “Dan stap je zo vaak mogelijk in de auto om naar haar toe te gaan”, lacht mantelzorger Johnny ter Heerdt. Dat deed hij de afgelopen 40 jaar dan ook. Johnny reed duizenden kilometers, de kosten voor benzine en parkeerkaarten liepen flink op. Het nichtje van zijn vrouw gaf hem uiteindelijk een goede tip: “Geef dit soort zorgkosten op bij je belastingaangifte, want je hebt recht op dat geld.”

Voor mekaar

Johnny en Ans ter Heerdt waren 9 jaar getrouwd toen Ans problemen kreeg met haar geestelijke gezondheid. Die problemen monden regelmatig uit in een delier (plotselinge verwardheid), waardoor ze soms wekenlang moet worden opgenomen. Een heftige situatie voor allebei. Johnny: “Soms ligt ze in Zwolle, soms in Apeldoorn of Nijmegen. Dat is een eind rijden vanuit Gaanderen. Gelukkig kreeg ik van mijn werkgever alle ruimte. Inmiddels ben ik met pensioen, zijn we bijna 49 jaar getrouwd en ben ik inmiddels zo’n 40 jaar mantelzorger. Al zag ik dat zelf niet zo hoor, je doet dat gewoon voor mekaar.”

Rust en regelmaat

“Ans heeft veel rust en regelmaat nodig, dus doen we maar één ding per dag. Niet én naar de markt én naar een winkel. Via de gemeente krijgen we huishoudelijke hulp en iemand van Sensire helpt mijn vrouw met douchen. Omdat Ans nu 3 dagen per week naar de dagopvang gaat, zitten we ook niet de hele tijd op elkaars lip.”

Wisselende kledingmaat

Helaas veroorzaakten Ans’ medicijnen ernstige nierproblemen. Ze volgt daarom een streng dieet. Johnny: “Uiteindelijk was er zelfs een niertransplantatie nodig. In 2018 heb ik een nier aan Ans afgestaan, maar haar lichaam stootte die af. Drie jaar later ging het met een andere donor gelukkig wel goed. Door verschillende gezondheidsproblemen schommelen het gewicht en de kledingmaat van Ans enorm. Ze heeft telkens nieuwe kleren nodig. Ons nichtje tipte me in 2017 gelukkig om zorgkosten zoals reiskosten, dieetkosten en kosten voor kleding af te trekken van de belasting. Ik wist dat helemaal niet, maar dat kan inderdaad onder bepaalde, strenge voorwaarden. Dat scheelt toch weer.”

Informatie over zorgkosten en belastingaangifte

Bent u mantelzorger voor een huisgenoot die ouder is dan 27 jaar? Dan mag u bepaalde zorgkosten (voor een deel) aftrekken van de belasting. Bijvoorbeeld reiskosten bij een verblijf van minimaal een maand in een ziekenhuis of verzorgingshuis, of kosten voor extra kleding als een ziekte minimaal een jaar duurt. Op de website  www.regelhulp.nl/mantelzorgers/geld-en-waardering/belastingaftrek-zorgkosten leest u meer over de voorwaarden. Tip: bewaar al uw bonnetjes goed!

Meer tips

Op de website mantelzorgelijk.nl/geld-en-vergoedingen/mantelzorg-en-belastingaangifte/ vindt u meer belastingtips.

Meer weten over ondersteuning bij mantelzorg in Oost Gelre?

Neem dan contact op met een van de mantelzorgconsulenten van het Sociaal Team. Dit team bereikt u op werkdagen tussen 9.00 – 12.30 uur op telefoonnummer: (0544) 39 36 16. Of mail naar: sociaalteam@oostgelre.nl. Op www.sameninoostgelre.nl vindt u ook informatie over mantelzorg.

Dit is het 3e artikel in de serie Goed goan #hulpvoormantelzorgers over mantelzorgregelingen. Het artikel is ook gepubliceerd in de ELNA en de Groenlose Gids. Volgende maand verschijnt het 4e deel, dat gaat over mantelzorg en vervangende zorg (respijtzorg). 

Hulp van een vrijwillig belastingconsulent

Woon je in Oost Gelre en heb je hoge zorgkosten? Of ben je mantelzorger voor iemand met hoge zorgkosten? Dan kun je gratis gebruik maken van hulp van een vrijwillig belastingconsulent. Zij helpen je bij het invullen van de belastingaangifte. Deze vrijwilligers hebben veel ervaring en weten precies welke zorgkosten wel of niet aftrekbaar zijn. Je mag zorgkosten alleen aftrekken als het totaalbedrag van die kosten boven een bepaalde drempel uitkomt. De vrijwillig belastingconsulent kan voor je uitrekenen wat in jouw situatie van toepassing is.

Mantelzorger Johnny ter Heerdt en zijn vrouw Ans.