‘Je voelt je minder alleen’

Zorgen voor iemand met een vorm van dementie is zwaar. De cursus Omgaan met mensen met dementie biedt steun, herkenning en praktische tips voor mantelzorgers. ‘Je merkt pas hoeveel je deelt met anderen als je hun verhalen hoort,’ vertelt een deelneemster aan de cursus Omgaan met mensen met dementie in Oost Gelre. 2 jaar geleden kreeg haar man de diagnose alzheimer. Sindsdien zorgt zij dagelijks voor hem. De cursus gaf haar steun, handige tips én het gevoel dat ze er niet alleen voor staat.

Wat leert u tijdens de cursus?

De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten. De deelneemster vertelt: ‘9 mantelzorgers kwamen samen, ieder met hun eigen ervaringen. Elke bijeenkomst behandelde een ander thema. Denk aan: wat is dementie, waar kun je hulp vinden, en hoe blijf je als mantelzorger ook goed voor jezelf zorgen? Iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar veel gevoelens zijn hetzelfde. Dat geeft herkenning en troost.’ Ook moeilijke onderwerpen, zoals euthanasie, kwamen aan bod. ‘Het was soms heftig, maar ook goed om over zulke belangrijke keuzes na te denken,’ zegt ze.

‘We zijn zelf ook over euthanasie bij de huisarts geweest, maar volgens de arts is het al te laat. Het komt er eigenlijk soms op neer dat je sommige dingen al had moeten regelen vóór de diagnose. Mijn man draagt wel een ketting waarop staat dat hij niet gereanimeerd wil worden. Als je met alzheimer een hartinfarct krijgt, kom je daar heel slecht uit. De hersenen hebben al te veel geleden.’

De impact van alzheimer

De ziekte veranderde veel in het leven van deze mantelzorger en haar man. Hij vertelt: ‘Ik mag niet meer autorijden. Met de fiets kom ik alleen in het dorp, maar als we verder gaan dan fietsen we samen. De racefiets moest ik weg doen. Het is veel inleveren, opofferen en accepteren.’ Toch zoeken ze naar manieren om te blijven genieten van de dingen die nog wél kunnen. Omdat de toekomst onzeker is, hebben ze alvast afspraken gemaakt over de zorg later. ‘Dat geeft ons beiden rust,’ vertelt het echtpaar.

Steun en herkenning

Naast de cursus bezoekt mevrouw ook een maandelijkse praatgroep. ‘Ik ben nu nog de enige in de groep die haar man thuis verzorgt. Partners van de rest van de deelneemsters zitten in een verzorgingshuis. Dat maakt me soms bang voor wat er gaat komen,’ deelt ze. Tijdens de cursus Omgaan met mensen met dementie vond ze het erg prettig om ervaringen te delen.

‘Je krijgt nuttige tips en het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Ik zou de cursus echt aanraden. Ik sprak er laatst nog over met iemand anders die ook heeft deelgenomen. Mijn man gaat één keer per week naar de dagbesteding op Zorgerf Gastenhook. Daar gaat de vrouw van een andere deelnemer aan de cursus ook naartoe. Zo kwamen we elkaar weer tegen. Ook hij heeft heel veel aan de cursus gehad.’

Nieuwe cursussen, op locatie en online

Ook u kunt zich aanmelden voor de cursus Omgaan met mensen met dementie. Binnenkort start er weer een nieuwe reeks bijeenkomsten op locatie. Voor wie liever thuis leert, is er ook een online variant beschikbaar.

Wanneer zijn de online bijeenkomsten?

  • Op dinsdagavond 13, 20 en 27 mei – de cursus bestaat uit 3 delen.
  • Van 19.00 tot 20.30 uur – vanaf 18.45 uur online inloop via Microsoft Teams.

Wanneer en waar zijn de bijeenkomsten op locatie?

  • Op woensdagavond 4 juni, 11 juni en 18 juni – de cursus bestaat uit 3 delen.
  • Van 19.00 tot 21.00 uur in de Johanneshof, Rentenierstraat 9 in Lichtenvoorde.

Aanmelden voor de online bijeenkomsten

U kunt zich via bit.ly/informatieavonden-dementie aanmelden voor de online cursus. De bijeenkomsten worden georganiseerd door Informatiepunt Dementie Achterhoek. Heeft u vragen? Neem dan contact op via info@netwerkoudernachterhoek.nl.

Aanmelden voor de bijeenkomsten in de Johanneshof

Bel om u aan te melden met mantelzorgconsulent Ingrid te Winkel via (0544) 39 35 35. Ook kunt u uw naam en telefoonnummer doorgeven via mantelzorg@oostgelre.nl. Wij organiseren deze cursus samen met Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek (NOVA).