Bezoekdienst bij partnerverlies in Oost Gelre al 30 jaar actief

Het verlies van een partner heeft een enorme impact op je leven. In de eerste weken en maanden is er meestal volop aandacht voor je verhaal. Maar na een tijdje wordt dat minder. De ervaring leert dat achterblijvers wel graag hun verhaal en gevoelens willen blijven delen. Daarom is al 30 jaar geleden de Bezoekdienst bij partnerverlies in Oost Gelre opgericht.

Mensen in Oost Gelre die hun partner verliezen, krijgen na 6 maand een gemeentelijke brief over de Bezoekdienst. Als inwoners belangstelling hebben, volgt een kennismakingsgesprek en daarna kan er gebruik worden gemaakt van de dienst. Gerry Boers en Ida Engelen-Staal, beide ervaringsdeskundigen, zijn de coördinatoren van de Bezoekdienst. Zij vertellen vol enthousiasme over hun belangrijke werk.

Een luisterend oor

“Mensen zijn vaak ontzettend opgelucht dat er iemand wil luisteren. Nabestaanden willen de mensen in hun directe omgeving niet ‘lastig vallen’. Wij bieden met onze vrijwilligers een luisterend oor. Dat is enorm dankbaar werk”, vertelt Ida, die een pastorale achtergrond heeft.

Collega Gerry komt uit de zorg en wilde graag iets voor mensen blijven betekenen. “We zien dat mensen na een aantal gesprekken weer uit het dal klimmen. Sommigen hebben 3 gesprekken nodig, sommigen 10 en sommigen meer. Het gaat om de vertrouwensband, mensen kunnen dingen kwijt die ze anderen niet vertellen. Het gaat om echt wezenlijk contact.”

Het idee dat de coördinatoren en vrijwilligers altijd in een treurige omgeving werken, is niet correct. “Humor is juist heel belangrijk om je er doorheen te slepen”, zo vertellen de dames. “Het gaat om her- en erkenning. Dat is echt niet altijd verdrietig, maar wel heel waardevol.”

Geen taboe

Rita Lansink is éen van de vrijwilligers van de Bezoekdienst. Ze was 30 jaar geleden betrokken bij de oprichting. “Vanuit mijn werk in de stervensbegeleiding rolde ik hierin. Dat was een andere tijd. Vrouwen hadden toen vaak geen werk en als hun partner wegviel, viel meestal ook het hele netwerk weg. Financieel was het ook heel anders dan nu. Gelukkig is de dood tegenwoordig niet altijd een taboe meer. Mensen blijven desondanks behoefte houden om over hun verlies te praten.”

“Rouwen” is hard werken, zo erkennen de dames. “Het is echt een werkwoord. Verdriet en rouw blijven bestaan, de wereld draait door maar jouw wereld staat stil. Achterblijvers kampen soms met woede of schuldgevoelens. Het is ontzettend belangrijk om te kunnen praten. We stellen vragen die er toe doen en waar de mensen mee verder kunnen.”

Ondersteuning

De vrijwilligers van de Bezoekdienst krijgen financiële ondersteuning van de gemeente en het GUV. Eén van de vrijwilligers is psycholoog en bespreekt jaarlijks een thema met de groep. De Bezoekdienst laat weten dat iedereen welkom is, jong en oud en dat privacy heel wordt gerespecteerd. “Verdriet delen is genezend” legt Ida uit. “Ik hoorde ooit een deskundige zeggen dat delende tranen helende tranen zijn. En zo is het.”

Meer informatie

De Bezoekdienst is er voor inwoners waarvan de partner een half jaar of langer geleden overleden is. De Bezoekdienst is een vrijwilligersorganisatie. Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht bij de coördinatoren van de Bezoekdienst, Gerry Boers: (0544) 46 34 33 en Ida Engelen-Staal: (0544) 35 19 35. Of stuur een e-mail naar bezoekdienst@gmail.com.

Voor informatie kunt u ook terecht bij het Sociaal Team. Zij zijn bereikbaar via (0544) 39 36 16 en sociaalteam@oostgelre.nl.

Drie oudere dames op een rij
Rita Lansink, Ida Engelen-Staal en Gerry Boers van de Bezoekdienst.