Een van die vrijwillige ondersteuners bij mantelzorg is Marietje Nijrolder (75) uit Zieuwent. Zij zet zich al ruim 15 jaar in als vrijwilliger en dat geeft haar veel voldoening. “Het is heel dankbaar werk maar soms ook heel verdrietig. Ik heb afgelopen jaar helaas veel sterfgevallen meegemaakt bij de mensen waar ik kwam. Dat hakte er best in en ik had besloten het even rustig aan te doen. Drie weken later belde Ingrid te Winkel van het Sociaal Team van de gemeente; ze had een nieuwe aanvraag waar ik heel goed zou passen. Het kriebelde toch weer en ik ben gaan kennismaken. Het bleek een schot in de roos.”
Een honderdste tref
Marietje komt terecht bij de familie Jacobs in Groenlo. Henriëtte Jacobs is in 2017 gediagnosticeerd met een ernstige progressieve ziekte en echtgenoot Chris Jacobs fungeert als mantelzorger. Door haar ziekte kan Henriëtte niet meer alleen wandelen of fietsen en ook oppassen op de kleinkinderen gaat niet meer. ‘s Middags moet ze altijd even slapen.
Marietje leert me ook om wat meer voor mezelf op te komen.
De klik tussen Marietje en Henriëtte is er direct
“Dat was bij de kennismaking al duidelijk. Ik ben echt ontzettend blij met Marietje; het is een honderdste tref”, vertelt Henriëtte. “Elke donderdagochtend komt ze hier en dan gaan we wandelen, thee drinken, kaarten of even winkelen. In de zomer plukken we graag een mooi veldboeket en we kunnen heel goed met elkaar praten. Marietje leert me ook om wat meer voor mezelf op te komen. Ik denk altijd: ach, het is nog niet zo erg, anderen zijn veel zieker. Marietje stimuleert me dan om toch bijvoorbeeld instanties te bellen of anderszins hulp te vragen.”
Begeleiding
Naast haar hulp bij de familie Jacobs zet Marietje zich ook in als vrijwilliger in verzorgingshuizen in Lichtenvoorde. “Daar help ik met koken en lees ik dialectverhalen voor. Ik heb het geluk dat ik mijn gezondheid mee heb en ik wil gewoon graag wat voor anderen betekenen. Daar haal ik heel veel voldoening uit.” Vanuit de gemeente wordt Marietje begeleid bij haar ondersteuning voor mantelzorg. “Dat is heel goed geregeld. Ik heb al verschillende cursussen mogen volgen zoals ‘omgaan met dementie’ en ‘omgaan met autisme’. Ik kan echt iedereen aanraden om dit vrijwilligerswerk te gaan doen. Mensen zeggen wel eens tegen mij: ‘Maar je verdient er niks mee’. Ik verdien er inderdaad geen geld mee, maar ik krijg zoveel voldoening en waardering, dat is me veel meer waard.”