Volle bak en vooral een gezellige sfeer zaterdagmiddag bij Beneman in Vragender. Veel mantelzorgers hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging voor de brunchbijeenkomst die speciaal voor hen georganiseerd is. Mantelzorger bent u als u iemand uit uw directe omgeving ondersteunt, helpt of verzorgt. Het kan gaan om intensieve zorg, maar ook andere hulp zoals boodschappen doen, ramen lappen of iemand gezelschap houden. Door Kyra Broshuis

Het is heel belangrijk dat mantelzorgers de waardering krijgen die ze verdienen, zegt wethouder Ellen Dusseldorp-Ribbers. Speciaal daarvoor heeft de gemeente rondom de Dag van de Mantelzorg verschillende activiteiten georganiseerd. Eén van die activiteiten is de brunch bij Beneman. De wethouder vertelt dat er in Oost Gelre ruim 9.000 mensen een mantelzorgrol hebben.

“En dat aantal zal in de toekomst alleen maar verder toenemen. Veel mensen vinden het vanzelfsprekend om er voor hun naaste te zijn. U maakt echt het verschil, elke dag opnieuw. Wij vinden het als gemeente heel belangrijk dat mantelzorgers weten waar ze terecht kunnen voor advies, informatie en ondersteuning. Elke situatie is uniek met eigen wensen en behoeften. Dé mantelzorger bestaat niet. Kent u mensen die mantelzorger zijn, maar niet bij ons geregistreerd staan? Geef het dan vooral door, we zijn er graag voor hen!”

‘Dankzij mijn moeder kan ik werken’

De genodigden zitten veelal bij andere mensen aan tafel en dat levert mooie gesprekken op. Herkenbaar vooral. Een dame van 70 jaar en haar 40-jarige dochter zitten te genieten van de uitgebreide brunch. Ze zijn respectievelijk oma en moeder van een 12-jarige jongen met een beperking. “Ik doe wat nodig is”, vertelt oma. “Allerhande hand- en spandiensten. En het mooie is, ik mag ook komen als het niet nodig is. Ik ben mantelzorger, maar ook oma en ik heb een hele goede band met mijn kleinzoon.”

De jongen heeft door een genetische afwijking een algehele ontwikkelingsachterstand, vertelt de moeder. “Hij woont wel thuis en gaat regelmatig naar de logeerboerderij. Er moet altijd iemand voor hem thuis zijn. Zelf werk ik 3 dagen per week en het hele gezin inclusief mijn dochter verleent mantelzorg. Het is heel fijn dat we vanuit de gemeente de mogelijkheid krijgen van logeeropvang. Dat maakt dat ik kan werken; ik wil niet dat alles op mijn moeder neerkomt. Het is ook niet makkelijk om andere mensen te vragen.”

Oma doet het met liefde, zo laat ze weten. “Ik ben nog fit en ik doe het graag. Eigenlijk wist ik helemaal niet dat ik mantelzorger ben; ik voel me gewoon oma.” Ook haar dochter is door iemand anders gewezen op de mogelijkheden van ondersteuning bij mantelzorg door de gemeente. “Het is heel leuk dat we nu samen een uitje hebben. De gemeente regelt al veel dingen, daar zijn we heel dankbaar voor en dit is echt een extraatje.”

‘Ik zorg met liefde voor mijn opa’

Verderop aan een ander tafeltje zit oma Willy Forkink met kleindochter Quinty van 18. Ze zijn allebei mantelzorger voor opa. “Mijn man, hij is 76, heeft een hersenbloeding gehad waardoor hij rechts verlamd is geraakt. Quinty komt meerdere malen per week om voor hem te zorgen, spelletjes te doen en mee te gaan wandelen. Voor mijn man is dat fantastisch; hij is stapelgek op zijn kleindochter.” Oma is blij met de fijne familie die ze heeft. “Ik zorg nu 6 jaar voor mijn man en hoorde pas na 3 jaar van de mogelijkheid om je te laten registreren als mantelzorger. Dat had ik wel eerder willen weten.”

Voor Quinty is het, ondanks haar jonge leeftijd, vanzelfsprekend om voor opa te zorgen. “Ik doe ook een zorgopleiding dus weet gelukkig al veel. Het voelt goed om te zorgen, het geeft waarde aan je leven. Ooit zal mijn opa komen te overlijden en dan weet ik dat ik altijd de moeite heb genomen hem te bezoeken en voor hem te zorgen. Ik zie veel mensen van mijn leeftijd die zelden of nooit naar hun opa of oma gaan. Voor mij is dat onbegrijpelijk.”

‘Ons leven is erg veranderd’

Een andere dame is volop in gesprek met haar tafelgenoten, maar maakt graag even tijd om haar verhaal te vertellen. “Ik ben 24/7 mantelzorger voor mijn man. Hij was altijd gezond, maar kreeg op zijn 42e last van spasmen. Na veel onderzoeken door verschillende artsen bleek hij een aangeboren vernauwing van het zenuwkanaal te hebben. Er volgde een zware operatie en daar is hij niet goed uitgekomen; een dwarslaesie. Ons leven is veranderd, maar kort geleden hebben we gevierd dat we 50 jaar getrouwd zijn. Ik ben blijven werken zodat de kinderen konden leren.”

Mevrouw vertelt dat ze enorm goed geholpen is door de Wmo-afdeling van de gemeente. “En ik ben heel blij met Buurtzorg. Mantelzorg is zwaar, daar verkijken mensen zich op. Mijn man vindt het ook heel naar voor mij, maar het is hoe het is. Natuurlijk hadden we het graag anders gezien, maar ik ben dankbaar voor het leven dat we samen hebben. Het is prettig om hier met andere mantelzorgers te praten. Iedereen heeft een verhaal en het is fijn om herkenning te vinden.”

Meer informatie

Niet iedereen herkent zich in het begrip mantelzorger. Het overkomt mensen soms van de een op de andere dag. Het is belangrijk dat mensen weten wat de ondersteuningsmogelijkheden zijn vanuit de gemeente. Dus bent u mantelzorger? Meld u dan vooral aan. We ondersteunen u graag. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via mantelzorg@oostgelre.nl of (0544) 39 35 35.