Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind, als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren, de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het is niet verplicht een gecombineerde achternaam te kiezen.

Hoe werkt het?

Als ouders legt u samen uw keuze in persoon bij de gemeente vast. Dit kan voor de geboorte of tijdens de geboorteaangifte. Tijdens de afspraak moeten beide ouders aanwezig zijn en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Wij werken op afspraak. U kunt hier een afspraak inplannen.

Wat kost het?

Is uw kind erkend in 2023, geboren en 2024 en heeft u de achternaam gekozen bij de geboorteaangifte? Dan zijn er geen kosten. Wilt u een dubbele achternaam voor uw kind dat is erkend en is geboren in 2023, dan betaalt u € 75,-.

Wijzigen van de achternamen van oudere kinderen

Alleen van 1 januari 2024 t/m 31 december 2024 kunt u de achternaam van uw kinderen wijzigen naar een dubbele achternaam, als:
uw oudste kind geboren is op of na 1 januari 2016, en
u gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, of uw kind is erkend.

De kosten hiervoor zijn € 75,- voor het eerste kind, daarna € 50,- voor elk volgend kind. Deze naam geldt dan voor al uw kinderen. Ook moet u er rekening mee houden dat u bij naamswijzigingen een nieuw identiteitsbewijs moet aanvragen voor elk kind. De kosten hiervan vindt u op onze website.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op oostgelre achternaam-kind-kiezen. U kunt ook bellen naar team Burgerzaken, dat kan via (0544) 39 35 35.

Vader ligt in het gras en speelt met zijn kind
Kiezen voor een gecombineerde achternaam voor uw kind per 1 januari 2024