Overal in Nederland en ook in Oost Gelre blijven mensen langer zelfstandig wonen. Daar komt mogelijk een bepaalde vorm van zorg en/of ondersteuning bij kijken. Dan is het goed om na te denken over uw toekomstige woonomgeving. Op dinsdag 9 april werd er dan ook een informatieavond over mantelzorg en wonen in Lievelde gehouden. Woonconsulenten van de gemeente informeerden geïnteresseerden in het Bernhard Vos Clubhuus over de mogelijkheden. Dat dit onderwerp erg leeft, bleek uit de vele vragen die avond.

Er zijn meerdere manieren om wonen en zorg te combineren. Van het aanpassen van uw woning tot het dichter bij elkaar in de buurt wonen. Bijvoorbeeld door een mantelzorgwoning op het terrein van het huis te plaatsen van zo’n zorgbehoevende. Ook kunt u er, voor in de toekomst, een prémantelzorgwoning plaatsen. Zo kunt u alvast bij elkaar in de buurt gaan wonen. Om wonen en zorg te combineren, is het splitsen van een woning in sommige situaties ook een oplossing.

Woonconsulent

Ook kunt u uw woning levensloopbestendig maken. Breng in uw woning voorzieningen aan voor als u in de toekomst minder goed ter been bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van wandbeugels voor meer houvast of het verwijderen van drempels. Tijdens de informatieavond vertelde 1 van de woonconsulenten dat hij regelmatig bij inwoners op bezoek gaat. Hij geeft ze advies over de maatregelen die zij kunnen nemen. Hiervoor kunt u subsidie aanvragen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een (pré)mantelzorgwoning of woningsplitsing? Dan kunt u bellen naar de afdeling Bouwen via (0544) 39 36 00. Voor meer informatie over het levensloopbestendig maken van uw woning, neemt u contact op met onze ouderenadviseur. Dat kan via (0544) 39 36 16 of sociaalteam@oostgelre.nl.

Informatieavond mantelzorg en wonen