Jongeren op een laagdrempelige manier met elkaar in contact brengen. Dat is het doel van het Jongerencafé in Lichtenvoorde, dat afgelopen zomer al haar deuren opende. “Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor contact met leeftijdgenoten even lastig is. Wij willen die jongeren laten weten, je bent niet alleen. Schuif hier gezellig aan!” vertelt Nory Bussink enthousiast.

Nory is de initiatiefnemer van het Jongerencafé in Oost Gelre en pakt dit project op vanuit de Stadskamer. Zij ziet dat er onder jongeren veel behoefte is aan een plek waar ze helemaal zichzelf mogen zijn, waar niets moet, maar waar wel naar elkaar omgekeken wordt. “Ze zijn op zoek naar verbinding met elkaar. Niet alleen online, maar fijn samenzijn en vragen kunnen stellen. Jong zijn is ook een zoektocht en de antwoorden op je vragen vind je vaak het best bij leeftijdgenoten.”

De eerste stap kan spannend zijn

Dat zo’n eerste stap om te gaan spannend kan zijn, dat begrijpt Nory. “Sommigen vinden het fijn eerst even te bellen of te appen. Dan wil ik vooral laten weten dat ze heel erg welkom zijn. Ik krijg ook terug dat dat de drempel ontzettend heeft verlaagd, omdat het een persoonlijke uitnodiging was.” Wat jongeren verder teruggeven, is dat ze achteraf ontzettend blij zijn dat ze zijn gegaan. “Het is echt leuk en gezellig met andere leeftijdsgenoten, zonder dat ik in een volle kroeg hoef te staan,” hoort Nory.

Iedereen is welkom en mag met ideeën komen

Wat er gebeurt in het Jongerencafé? “Net wat ze leuk vinden. Het initiatief komt uit de groep en samen kijken we hoe we dat regelen. Zo hebben we een street-arttour gedaan, veel spellen gespeeld, gamen we en gaan we nog samen eten. Ook ontstond er laatst spontaan het idee om de djembé (trom) te gaan spelen met iemand die toevallig de instrumenten uit de ruimte haalde waar we samen zaten,” vertelt ze glunderend. “Dat vind ik juist zo mooi, dat ik in korte tijd jongeren zie opbloeien. Ze vonden het spannend om te komen en namen toch zelf initiatief. Zo is het echt hun plek. Iedereen is welkom en mag met ideeën komen voor leuke dingen om te doen. En voor wie het spannend vindt om alleen te komen; je mag gezellig iemand meenemen. Het enige wat we vragen is: waar word jij blij van?”

Wees welkom!

Word jij blij van een plek waar je jezelf mag zijn en samen kan komen met leeftijdgenoten? Ben jij tussen de 20 en 35 jaar en woon je in Oost Gelre? Dan ben je van harte welkom! Het Jongerencafé is iedere 2e en 4e donderdagavond van de maand tussen 19.00 en 21.00 uur bij Den Diek in Lichtenvoorde. Wil je eerst even appen of bellen met Nory? Dat kan via 06 – 82 09 13 84.

Jongeren met de djembés.