Een iets verhoogde stoeptegel of een ongelijk afstapje? Een misstap is zo gemaakt, met soms heel vervelende gevolgen. Zeker voor mensen die een wat groter risico lopen om te vallen. Voor hen is er de cursus Beter in Balans bij Centrum in Beweging Lichtenvoorde. De cursus kan helpen om een val te voorkomen. Of, voor als het toch misgaat, je zo goed mogelijk voorbereiden op een val. Als gemeente stimuleren we deelname aan deze cursus graag. Daarom betalen we ook een deel van de cursus.

Een speciaal parcours is een belangrijk onderdeel van de cursus

Dit parcours bestaat uit ongelijke vloerdelen, verhogingen en schuine afloopjes. Een van de deelnemers is Henriëtte Ikink (62) uit Lichtenvoorde. Bij haar is het evenwichtsorgaan aangetast. “Het is voor mij dus extra belangrijk om evenwicht en balans te houden. Ik ben al eens gevallen en ik wil voorkomen dat ik door een val minder mobiel raak.”

Oefentherapeut Elvira Wolterink begeleidt de deelnemers

Elvira legt uit dat de groep heel verschillend is. “Mensen met een verhoogd valrisico hebben baat bij de cursus. Dat geldt ook voor mensen die door hun leeftijd wat angstig worden in het bewegen. Daarnaast doen er ook mensen mee die al in onze praktijk revalideren. Bijvoorbeeld na een gebroken heup of na een beroerte.”

De groep oefent in de praktijk zelf én in de Hamalandhal

“In de Hamalandhal kunnen we, met gebruik van de gymnastiekmatten, echt leren om goed te vallen. Die lessen zijn gebaseerd op de valtechnieken vanuit judo”, aldus Elvira. Zij benadrukt dat de deelnemers altijd hun eigen grenzen kunnen aangeven. “De lessen worden steeds moeilijker, maar iedereen voert zijn of haar eigen regie. We oefenen bijvoorbeeld ook met een volle boodschappentas of met een paraplu. Ook maken we gebruik van spelvormen. In situaties waarbij je meerdere taken tegelijk moet uitvoeren kan het misgaan.”

Veel deelnemers zijn 65-plussers

“Bij deze groep is de kans op iets breken groter. En als je iets breekt, is niet alleen die breuk een belemmering. Het is vaak een algehele achteruitgang in je gezondheid. Je beweegt niet of veel minder en je komt de deur minder uit. Je wordt meer afhankelijk van mensen uit je omgeving of van zorg. Dat willen we zo graag voorkomen”, zegt Elvira.

De deelnemers leren veel van elkaar

Deelneemster Henriëtte vindt het prettig om in een groep te oefenen. “Je leert ook veel van elkaar en je krijgt hulp als het nodig is. De sfeer in de groep is goed en we stimuleren elkaar. We leren ook hoe je op moet staan als je toch valt. Ik wil het mensen die wat onzeker zijn echt aanraden.”

Meedoen? Meld je aan Goed om te weten:

  • De nieuwe cursusgroep Beter in Balans start op dinsdag 4 april.
  • De cursus bestaat uit 10 lessen.
  • De cursus start altijd met een valrisico-analyse.
  • De cursus is op dinsdagmiddag, 13.45 uur.
  • Locatie: Centrum in Beweging, Patronaatsstraat 10, 7131 CG Lichtenvoorde

Kosten

De kosten voor de deelnemer bedragen 150,00 euro. Afhankelijk van de zorgverzekering wordt dit (deels) vergoed door de aanvullende verzekering.

Aanmelden

Wil u meer informatie over de cursus? Of wilt u zich aanmelden? Bel dan met Centrum in Beweging op (0544) 37 50 45. Of stuur een mail naar e.wolterink@centruminbeweging.nl.

cursus valpreventie