Ouder echtpaar kreeg vanwege burn-out te maken met schulden

2 maart 2022 - Veel mensen weten niet dat de gemeente kan helpen als je in de schulden zit, of dreigt te raken. Cliëntondersteuners Fleur Schuurman en Michelle Westerveld werken bij het Sociaal Team. Zij gaan regelmatig op bezoek bij mensen die in de schulden dreigen te raken, of zijn geraakt, om ze op weg te helpen. Zo ook bij Jan en Marie* uit Groenlo.

Jan en Marie en raakten aan het begin van hun huwelijk, in de jaren ’70, al in de schulden. Dat begon door het ontslag van Jan bij zijn toenmalige werkgever. Na veel sollicitaties en een omscholingstraject had Jan nog steeds geen werk en de rekeningen stapelden zich op. Uiteindelijk kreeg Jan een goede baan. Hij draaide veel uren en verdiende goed. Maar uiteindelijk werd zijn veeleisende baan hem tot twee keer toe teveel en belandde hij, ook door privé-omstandigheden, in een burn-out.

Schoon schip

Marie vertelt over waarom ze juist nu de stap hebben genomen om hulp te vragen: “We willen schoon schip maken en onze kinderen niet met een schuld opzadelen. We schamen ons voor onze situatie. Ze zijn ook niet allemaal op de hoogte van onze financiële problemen. We hopen nog een aantal jaren te kunnen genieten van onze oude dag, zonder alle financiële kopzorgen.”

Wanneer wist je dat je hulp nodig had?

Fleur, cliëntondersteuner bij het Sociaal Team, ging op bezoek bij Jan en Marie naar aanleiding van een melding vroegsignalering wegens achterstanden bij de vastelastenpartner. “Eigenlijk weten we dit al lange tijd” zegt Jan. “Maar de stap was heel groot om hulp te zoeken. Uiteindelijk heb ik contact gezocht met Fleur en zij heeft ons in contact gebracht met een schuldhulpmaatje. We hebben samen alles uitgezocht en inmiddels krijgen we een vast weekbudget van de Stadsbank. Dat werkt heel prettig, we weten waar we aan toe zijn.”

echtpaar bekijkt papieren

Wat heeft de hulp van Fleur je gebracht?

“We kunnen de film helaas niet terugdraaien en opnieuw beginnen. Financiële problemen en schulden maken het samenleven niet makkelijker of vrolijker en brengen een hoop woede, onmacht en onvrede met zich mee. Nu zijn we eindelijk bezig met het maken van een schoon schip en dat geeft ons heel veel rust.”

Wat zou je mensen aanraden die in een lastige financiële situatie zitten?

“Kom je ooit in de problemen, bijvoorbeeld doordat je je werk kwijtraakt? Is er geen perspectief of merk je dat je de vaste lasten niet meer kunt betalen? Schroom niet en trek aan de bel bij Schuldhulp Op Maat of het Sociaal Team van de gemeente. Echt, je voorkomt een hoop narigheid en ellende. Schulden vreten aan je en ook al schaam je je; dat hoeft niet, vraag gewoon om hulp!”

Neem contact op

Zit je in de schulden? Of heb je moeite met het betalen van de vaste lasten? Neem dan contact op met Fleur of Michelle. Je kan haar bellen, appen, sms’en of een e-mail sturen:  06 – 23 94 15 74, f.schuurman@oostgelre.nl. Of 06 – 18 58 21 35, m.westerveld@oostgelre.nl

*Jan en Marie zijn gefingeerde namen