Cynthia Schuddebeurs-Wielink zag zichzelf helemaal niet als mantelzorger. Haar zieke man kon immers nog van alles zelf. Natuurlijk moesten zij en de kinderen meer doen in huis, maar dat voelde logisch. Ook op haar werk bij de kinderopvang zette Cynthia regelmatig een stapje extra. Meer diensten draaien? Geen probleem. Pas toen haar lijf ging protesteren, zocht ze hulp.

Altijd pijn

In 2013 raakte Cynthia’s man Jurgen verlamd. Hun kinderen waren toen 1, 3 en 5 jaar oud. Cynthia: “Jurgen moest revalideren en heeft vanaf die tijd voortdurend pijn in zijn rug en benen. Zware inspanning maakt de pijn ondraaglijk, dus moet hij alles doseren. In 2020 werden de pijnklachten heviger en sinds vorig jaar is hij 100% afgekeurd. De constante pijn maakt hem soms sneller boos. Begrijpelijk ook.”

“Eerst zag ik mezelf niet als mantelzorger. Jurgen heeft niet overal hulp bij nodig. Hij gaat zelf naar de wc, doet licht huishoudelijk werk, kookt zittend en kan met zijn rolstoel naar buiten. Maar het grootste deel van de zorg voor onze kinderen en de zware huishoudelijke taken komen wel op mij neer. Een collega zei tegen me: jij bent echt mantelzorger en daar zijn regelingen voor.”

Bespreekbaar maken

Cynthia: “Toen ik via de gemeente huishoudelijke hulp aanvroeg, verliep dat stroef. Mijn werkgever Humankind heeft me enorm geholpen dit toch voor elkaar te krijgen. Ook mijn collega’s houden rekening met me. Geweldig! Ze stimuleren me om minder hooi op mijn vork te nemen. Zo van: negeer die verzoeken om invalbeurten in de groepsapp. Ik moet leren vaker nee te zeggen. Door de goede ondersteuning op mijn werk hoef ik geen gebruik te maken van zorgverlofregelingen.”

Mantelzorgondersteuning

Wat raadt Cynthia Wielink andere werkende mantelzorgers aan? “Maak vooral tijd vrij voor jezelf en bespreek je situatie op je werk. Ik had eerder aan de bel moeten trekken. Pas toen ik bijna in een depressie belandde, ging ik naar de dokter. De praktijkondersteuner verwees me door naar de mantelzorgconsulent. Zij denkt zo fijn met me mee. We zoeken nu vrijwilligerswerk voor mijn man, zodat wij niet de hele tijd op elkaars lip zitten. En hij gaat op haar advies via Welzijn op recept vaker naar de sportschool. Dat werkt ontspannend voor ons allebei!”

 

“Ik moest echt leren om vaker nee te zeggen”
Mantelzorger Cynthia Schuddebeurs en haar man Jurgen.
Mantelzorger Cynthia Schuddebeurs en haar man Jurgen.