Een automatische medicijnhouder, op afstand bedienbare gordijnen en een tablet waarmee je kunt beeldbellen? Dat zijn allemaal voorbeelden van domotica of huisautomatisering. Directeur Ruud Kampshoff van de Technologie & Zorg Academie (TZA) Achterhoek is enthousiast over de toepassing van dit soort technische systemen in de zorg: “Hierdoor kunnen mensen langer thuis wonen. Bovendien kun je er de kwaliteit van zorgverlening mee verhogen en vergemakkelijken.” Dat is goed nieuws voor zorgprofessionals én mantelzorgers.

Waarvoor gebruiken?

“Domotica-systemen kunnen overbelasting bij mantelzorgers helpen voorkomen”, vertelt Kampshoff. “Want hierdoor gaan sommige dingen automatisch of kun je op afstand zien of thuis alles in orde is. Dat geeft rust. Er zijn verschillende soorten domotica. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor systemen die:

  • het gevoel van veiligheid in huis groter maken (denk aan een deurbel met camera, automatische verlichting of een persoonlijk alarm);
  • lichamelijk werk overnemen (bijvoorbeeld op afstand bedienbare gordijnen of spraakgerichte verlichting);
  • zorgen voor dagstructuur (voorbeelden hiervan zijn Genus Care en Nedap Luna);
  • eenzaamheid tegengaan en het gevoel van welzijn verhogen (bijvoorbeeld Compaan en beeldbellen);
  • zorgen dat mensen hun medicijnen beter innemen (zoals Medimo);
  • iemands manier van leven volgen (denk aan slimme drinkbekers);
  • mensen met beginnende dementie helpen (zoals gps-systemen die een signaal geven als iemand te ver van huis afdwaalt).”

Wat kost het?

Kampshoff: “Sommige domotica, zoals slimme verlichting, koop je voor een paar tientjes in de bouwmarkt. Maar kies je voor een app als Genus Care? Dan kost dat al gauw € 400,- plus de maandelijkse abonnementskosten. Wil je er ook alarmering aan koppelen? Dan komt er per maand nog een bedrag bij. Laat je vooraf dus vooral goed informeren.”

Nadelen en tip

Heeft huisautomatisering ook nadelen? Kampshoff: “Ja. Techniek kan natuurlijk uitvallen. Ook heb je voor de meeste systemen wifi nodig. En soms is de privacybescherming nog niet goed geregeld. Maar de ontwikkelingen gaan gelukkig snel.” Tot slot tipt Kampshoff: “Begin er op tijd mee! Want hoe eerder je als mantelzorger en zorgvrager went aan technische hulpmiddelen, hoe makkelijker je die middelen kunt gebruiken als je ze echt nodig hebt.”

Meer weten over ondersteuning bij mantelzorg in Oost Gelre?

Neem contact op met één van de mantelzorgconsulenten van het Sociaal Team. Dit team bereikt u op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur op telefoonnummer (0544) 39 36 16. Of mail naar: sociaalteam@oostgelre.nl. Op www.sameninoostgelre.nl/mantelzorg vindt u ook informatie over mantelzorgondersteuning.