Een keer in de maand komen ze bij elkaar, 4 heren en 1 dame. Ze praten met elkaar en delen de zorgen over hun dementerende partner. “Het geeft zoveel steun om met mensen te praten die hetzelfde meemaken”, zegt een van de heren. Op geplande maandagmiddagen, van twee uur tot een uur of vier, komt de gespreksgroep dementie samen. De koffie en de thee staan klaar in het gebouw van LTC de Kei in Lichtenvoorde.
Een partner met dementie maakt eenzaam
“Dementie is een nare ziekte. Je krijgt een hele andere partner en het maakt je eenzaam”, vertelt een van de deelnemers. “Door er hier over te praten, krijg je weer wat lucht. Er komt veel meer op je af dan alleen de zorg voor je partner. De administratieve rompslomp voor de zorg is vrij ingewikkeld. En daar hebben we het ook samen over”, vertelt een andere deelnemer.
“We begrijpen elkaar”
Twee ervaren vrijwilligers leiden de gesprekken: Els Milder en Lidwien Reukers. “We werken niet met een agenda; er is altijd ruimte voor eigen invulling. Er komen echt niet alleen zware onderwerpen aan de orde. Er wordt ook regelmatig gelachen. Het belangrijkste is dat we elkaar begrijpen. Je kunt hier vrijuit praten en alles wat we delen blijft binnenskamers”, vertelt Els. “We gaan ook elk jaar een keer met elkaar lunchen. Gezellig een broodje eten en praten over de dagelijkse beslommeringen hoort ook bij onze gespreksgroep.”
Deelnemers delen dezelfde ervaringen
De leeftijd van de deelnemers varieert nu van 69 tot 82. Maar in het verleden hebben ook jongere mensen zich aangesloten. “Leeftijd is geen issue. Iedereen is van harte welkom. Van een van onze deelnemers is de partner kort geleden overleden. Zij blijft toch graag nog een aantal keren komen en dat kan natuurlijk. Je bouwt hier echt een band met elkaar op.” De deelnemers hebben vaak dezelfde ervaringen met de dementie van hun partner.
Verbergen van problemen
“Een van de eerste tekenen is dat ze de problemen proberen te verbergen. Het begint heel langzaam en het sluipt erin. Het is heel naar om te zien dat je partner in paniek raakt. Als echtgeno(o)t(e) ben je de enige zekerheid die ze hebben. Mensen voelen zich heel ongelukkig dat ze sommige dingen niet meer kunnen. Dat herkennen we allemaal”, zo erkennen de deelnemers.
Is de gespreksgroep iets voor jou? Kom eens kijken!
De gespreksgroep nodigt mensen van harte uit om aan te sluiten. “Kom gewoon een keer aan en kijk of het wat voor je is. Het is allemaal heel vrijblijvend. Wij zijn blij dat we de stap genomen hebben en hier onze zorgen kunnen delen. Omdat de groep niet zo groot is (maximaal 8 deelnemers), voelt het al snel vertrouwd. En als je alleen wilt luisteren, kan dat ook.”
Heeft u vragen of wilt u meedoen?
Neem contact op met Ingrid te Winkel. Zij is mantelzorgconsulent van het Sociaal Team van de gemeente Oost Gelre. U kunt haar bereiken via 06-10 97 81 81 of via mantelzorg@oostgelre.nl.